Wellend Water
Richt zich op het optimaliseren van de waterhuishouding van een stroomgebied waarbij alle wateropgaven in samenhang worden aangepakt.
Projecten
Voorbereiden rekeninstrumentarium (2017 – 2018)
In de eerste fase van Wellend Water is gewerkt aan het voorbereiden van het rekeninstrumentarium, om de maatregelen binnen uit de thema’s Bewuste Bodem en Boeiende Beekdalen door te kunnen rekenen.
Analyse van de regionale effecten - en robuustheid van maatregelen (2019)
De effecten van de maatregelen uit Bewuste Bodem en Boeiende Beekdalen worden onderzocht op stroomgebiedsniveau. Daarbij komen verschillende invalshoeken aan bod: te veel water, te weinig water en water van de goede kwaliteit.
Afweging en optimalisatie van maatregelen (2020)
Binnen deze activiteit worden de geselecteerde maatregelen verder geoptimaliseerd voor het stroomgebied en afgewogen, in samenspraak met de verschillende actoren in het gebied.
Meer informatie
Binnen Wellend Water worden methoden en instrumenten ontwikkeld voor het optimaliseren van de waterhuishouding in stroomgebieden. De lokale en regionale bodem- en watermaatregelen uit de thema’s Bewuste Bodem en Boeiende Beekdalen worden dan ook op stroomgebiedsniveau geëvalueerd en aangescherpt waar nodig. De diverse wateropgaven worden in samenhang aangepakt: De opgaven voor het bodemwater, grondwater en het oppervlaktewater; de waterkwantiteit en de waterkwaliteit.
De activiteiten in Wellend Water worden uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen kennisinstituten, adviesbureaus, waterschappen en de andere stakeholders in de proeftuinen oost en zuid. Voor een overzicht van alle partners die meewerken aan het kennisprogramma zie onderaan de pagina.
Omdat het klimaat veranderd krijgen we vaker te maken met extreme weersomstandigheden; meer en zwaardere regenbuien maar ook langere periodes van droogte en meer verdamping van water door de stijgende temperaturen. Dat betekent dat we onze systemen slim moeten ontwerpen zodat we meer water kunnen opvangen wanneer het veel regent maar het ook kunnen vasthouden voor drogere periodes. We moeten dus slimmer omgaan met ons water- en bodemsysteem om zo beter te kunnen anticiperen op het weer. Binnen Lumbricus kijken we naar maatregelen die daarvoor kunnen zorgen.