Goede Governance
Het thema Goede Governance zich richt op de governance vragen die een rol spelen om te komen tot een klimaatrobuuste inrichting van het bodem- en watersysteem.
Onderwerpen
Waarom governance?
Bij besluitvorming en uitvoering is zelden nog maar één partij betrokken. Het zijn er altijd meer. Daarom spreken we niet meer van “bestuur” maar van “governance”. “Goede governance” is dus onmisbaar voor verbeteringen in de kwaliteit van het bodem- en watersysteem.
Governance analyse
Bij governance analyse wordt bezien hoe overheden, maatschappelijke organisaties en stakeholders samenwerken aan bodem- en wateropgaven in structuren en met instrumenten en hulpbronnen.
Participatieve monitoring
“Participatieve monitoring” houdt in dat de partijen die belang hebben bij een bepaalde beleids- of beheersmaatregel worden betrokken bij de monitoring van de effecten van die maatregel.
Meer informatie
Zonder besluitvorming en daadwerkelijke uitvoering van besluiten, zijn er geen projecten en zonder projecten geen verbeteringen in de kwaliteit van het bodem- en watersysteem. Bij zulke besluitvorming en uitvoering is zelden nog maar één partij betrokken. Het zijn er altijd meer. Daarom spreken we niet meer van “bestuur” maar van “governance”. “Goede governance” is dus onmisbaar.
Lumbricus wordt een succes wanneer niet alleen bij de kennisinstellingen, maar ook bij de praktijkpartners de kennis toeneemt over hoe de kwaliteit van het boden- en watersysteem te verbeteren. Daarbij gaat het niet alleen over wat er zou moeten gebeuren, maar ook over hoe ervoor te zorgen dát het ook gebeurt.
De voorgaande twee punten laten al zien dat “goede governance” een onmisbaar onderdeel is van de kennis die nodig is voor verbeteringen. Daarnaast zullen we in concrete projecten en gebieden binnen de proeftuinen de onderlinge samenwerking gestalte geven. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het samen optrekken van “boeiende beekdalen” en het cluster participatieve monitoring van “goede governance” in het proefproject bij Stegeren aan de Vecht.