Bewuste Bodem
In dit thema onderzoeken we de effectiviteit van lokale bodem- en watermaatregelen om te komen tot een klimaatbestendig bodem- en watersysteem. We voeren experimenten uit in de proeftuinen en werken aan beoordelingssystemen voor landbouw en natuur: de Waterwijzers
Projecten
Bodemvruchtbaarheid
Bodemvruchtbaarheid is een breed begrip, dat meestal vertaald wordt naar de vraag of er voldoende organische stof en voldoende nutriënten (voedingsstoffen voor planten, veelal stikstof en fosfaat) voor gewassen in de bodem aanwezig zijn.
Bodemstructuur
Een goede bodemstructuur draagt bij aan bodemgezondheid voor planten en bodemleven en schept condities voor een goede vochthuishouding.
Waterwijzers
Binnen Bewuste Bodem werken we aan twee systemen die een relatie leggen tussen waterhuishouding en landbouwopbrengsten en tussen waterhuishouding en natuurdoelen. Het ene systeem noemen we Waterwijzer Landbouw en het andere noemen we Waterwijzer Natuur.
Drainage en stuwen
Binnen de Lumbricus-pijler Bewuste Bodem worden efficiënte en innovatieve middelen ingezet voor beter watermanagement op het perceel, die leiden tot meer én beter water vasthouden in het watersysteem en tot een betere watervoorziening van het gewas.
Meer informatie
In proeftuin Oost gaan we binnen Bewuste Bodem zoek gaan naar maatregelen die zo effectief mogelijk bijdragen aan een gezonde bodem en aan goed waterbeheer, gegeven de verwachte toename van droogte en van wateroverlast als gevolg van klimaatverandering. Dan kan het ook gaan om verschillende combinaties van maatregelen, waarvan we nu niet weten of het wel werkt om ze te combineren.
Ja, hoewel het door de naam misschien misleidend kan zijn. We kijken naar slimme manieren van water vasthouden in het gebied met regelbare drainage of kleine stuwen. Meteen aan het begin en gedurende de looptijd van Lumbricus gaan we meten om te volgen wat er gebeurt en verandert en daarbij letten we op de hoeveelheid water en de kwaliteit van water (zowel grondwater als oppervlaktewater)
Ook passen we nieuwe methoden (of eigenlijk rekeninstrumenten) toe om te bepalen wat het effect is van veranderingen in de hydrologie op landbouw en op natuur. Deze nieuwe methoden noemen we Waterwijzer Landbouw en Waterwijzer Natuur en worden ontwikkeld in het Instrumentarium.
Die delen wij met de andere thema’s en proeftuinen binnen Lumbricus en natuurlijk met iedereen daarbuiten die aan de slag wil met duurzaam en klimaatbestendig bodem- en waterbeheer. Je kan Lumbricus makkelijk volgen via Twitter .
Coördinatoren
Mirjam Hack
mirjam.hack@wur.nl
Wageningen Environmental Research
Ruud Bartholomeus
ruud.bartholomeus@kwrwater.nl
KWR Watercycle Research Institute