Proeftuin Zuid
In Proeftuin Zuid worden analyses uitgevoerd, voordat maatregelen worden verkend en toegepast. Maatregelen worden getest in het district Raam, in natuurgebied Raamvallei (in het werkgebied van waterschap Aa en Maas) en bij De Groote Molenbeek (in het werkgebied van waterschap Limburg).
Onderwerpen
Bewuste bodem
We onderzoeken de effectiviteit van lokale bodem- en watermaatregelen om te komen tot een klimaatbestendig bodem- en watersysteem. We voeren experimenten uit in de proeftuinen en werken aan beoordelingssystemen voor landbouw en natuur: de Waterwijzers
Boeiende beekdalen
Ingrepen die zo natuurlijk mogelijk zijn; waarbij we gebruik maken van de krachten van de natuur om tot beekherstel te komen.
Goede Governance
Het thema Goede Governance zich richt op de governance vragen die een rol spelen om te komen tot een klimaatrobuuste inrichting van het bodem- en watersysteem.
Wellend Water
Het ontwikkelen en implementeren van hydrologische modellen. Deze modellen worden door waterschapsmedewerkers mede-ontwikkeld en gebruikt zodat we nog beter in staat zijn het watersysteem klimaatbestendiger te maken en het bestuur en partners te adviseren.
Meer informatie
Beide stroomgebieden zijn een goede basis om kennis te ontwikkelen, toe te passen en te verankeren en op deze locaties worden op dit moment analyses en verkenningen gedaan. Voor het thema Bewuste Bodem is er bijvoorbeeld een gebiedsanalyse bij de Raam uitgevoerd, dat risicokaarten heeft opgeleverd. Begin 2017 zijn er profielkuilen gegraven om de bodemconditie in het gebied te beoordelen. Op basis van deze analyses en beschikbare kennis, worden kansrijke maatregelen geselecteerd. Waar mogelijk wordt aangesloten bij al lopende projecten.
Er wordt een analyse gemaakt van de lopende bodemprojecten in het gebied, en geïnventariseerd waar Lumbricus bij zou kunnen aansluiten.
Zeker. De opgaven voor beekontwikkeling en valorisatie van methoden en technieken zouden ook elders op de hoge zandgronden binnen het Maasstroomgebied toegepast kunnen worden. Daarom wordt actief ingezet om de betrokkenheid van de collega-waterschappen en provincies te vergroten en hen deel te laten nemen in het programma. In de komende jaren kan het aantal gebieden uitgebreid worden. Vanuit de provincie Noord-Brabant zijn al enkele majeure opgaven voor het bodem- en watersysteem benoemd; vitale bodem, strategisch grondwaterbeheer en samenwerking. Verkenningen, experimenten, maatregelen en uitwerking worden binnen Lumbricus en proeftuin Zuid in samenhang opgepakt.
In het kader van Boeiende Beekdalen heeft er een verkenning plaatsgevonden, op basis waarvan een geomorfologische analyse is toegepast. Dit was nodig om na te gaan welke maatregelen nodig zijn voor beekherstel. Verder wordt er onderzoek gedaan naar de relatie tussen vegetatiegroei, peilen en water afvoercapaciteit.
Voor Wellend Water is het grondwaterinstrumentarium vernieuwd en is de data vernieuwd. De resultaten worden gebruikt voor het maken van een dynamische oppervlaktewatermodule. Het doel hiervan is om de maatregelen die binnen Lumbricus worden genomen, goed te kunnen doorrekenen en simuleren.
Het Goede Governance thema gaat van start na de zomer, recent is akkoord gegeven op de ingediende plannen. Het Governance Assesment Tool, ontwikkeld door de Universiteit van Twente, zal gebruikt worden voor analyse van inconsistenties die in de praktijk belemmerend werken voor duurzame inrichting van beekdalen en het gevolg zijn van wet- en regelgeving en/of de verdeling van bevoegdheden. Voor het tweede spoor van Goede Governance, Participatieve monitoring, wordt na de zomer een project geselecteerd. Hier wordt onderzocht hoe de methode van participatieve monitoring bij kan dragen aan het vertrouwen tussen partijen. Verder wordt er gekeken of het tot steun voor bepaalde beleid- of beheermaatregelen leidt en tot een toename van de kennis over de effecten van deze maatregelen leidt.