Informatie
Persoonlijk vind ik Lumbricus belangrijk omdat we met het programma echte stappen kunnen maken bij het oplossen van de klimaatopgave en omdat we met het programma de handen ineen kunnen slaan. Lumbricus levert namelijk voordelen op voor zowel de waterbeheerder, als de boer en natuurbeheerder.
In de proeftuin worden de maatregelen concreet. We spreken daar dus niet meer over de thema's, maar met de direct betrokkenen over hetgeen we in de praktijk doen. Dat gaat automatisch over de grenzen van de thema's heen. Bijvoorbeeld participatieve monitoring, wat onder Goede Governance valt werkt alleen maar als er concreet wordt gemonitord. Die monitoring vindt plaats in het kader van Bewuste Bodem en Boeiende Beekdalen. Dit betekent dat ik als proeftuincoordinator er op toe zie dat deze integratie goed plaatsvindt.
Samen met de LTO (land en tuinbouw organisatie) zijn we op zoek gegaan naar een gebied waar we de gewenste bodem- en watermaatregelen integraal kunnen toepassen. Het gebied moet een zandgebied zijn, daarnaast moeten er ook klimaatproblemen spelen die om een oplossing vragen. In eerste instantie hadden we een ander gebied op het oog, maar dat gebied kende enkele stoppende agrariërs. De LTO wees ons op dit gebied, met meer toekomstgerichte bedrijven.