Water en bodem (entry)
Hoe zorgen we voor voldoende water van goede kwaliteit voor de landbouw, natuur en recreatie? Hoe voorkomen we overlast en verminderen we verdroging?
Over Lumbricus
Dit zijn moeilijke vraagstukken voor waterbeheerders en grondgebruikers. Niet alleen omdat er vaak uiteenlopende waterbehoeften zijn maar ook omdat het klimaat verandert. In het programma Lumbricus werkt een groot aantal partijen samen aan haalbare, betaalbare en uitvoerbare oplossingen. Het doel: hoger gelegen zandgronden zo inrichten, dat de omstandigheden voor landbouw, natuur en recreatie zo goed mogelijk zijn. Lees meer op www.programmalumbricus.nl of volg ons op Twitter.
Op vrijdag 26 januari 2018 bezochten we drie agrarische ondernemers in district Raam (onderdeel van beheergebied Waterschap Aa en Maas) in het kader van het onderdeel Bewuste Bodem. Zij lieten zien met welke uitdagingen ze te maken hebben en wat ze doen om eigen bodem te verbeteren.
Effluent en zoetwatervoorziening
Ondergrondse infiltratie (het in de bodem brengen van water) van effluent (het in de rioolwaterzuiveringsinstallatie gezuiverde water dat geloosd wordt op oppervlaktewater) via sub-irrigatie, biedt voordelen in het op peil houden van de grondwaterstand in landbouwpercelen. In gebieden die gevoelig zijn voor droogte kan water uit een RWZI (rioolwaterzuivering) dienen als zoetwaterbron. In het rapport Hergebruik restwater voor zoetwatervoorziening lees je meer.
Op de interne kennisdelingsdag op 5 oktober kwamen alle inhoudelijk betrokkenen bij elkaar. We waren op bezoek in proeftuin Zuid, op Landgoed de Barendonk in de Raamvallei. Het doel van de dag was om iedereen over het totale programma te informeren en de bestaande verbanden tussen de thema’s en proeftuinen te versterken en nieuwe verbanden te identificeren.
Het vergrootglas
Elke nieuwsbrief een verdiepend interview. Deze uitgave, een gesprek over bodemgebruik met...